Blažej Baláž - NeNormal

10.09.2024

Blažej Baláž - NeNormal


Trvanie výstavy: 27.09. - 24.11.2024 Kde: GJK, Synagóga - Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava Kurátor: Roman Gajdoš

Pozývame Vás na slávnostné otvorenie výstavy Blažeja Baláža s názvom NeNormal, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 26.09. o 18.00h v GJK, Koppelovej vile na Zelenom kríčku 3 v Trnave.

V priestoroch synagógy sú predstavené staršie diela, spadajúce do začiatkov autorovej tvorby od sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Spoločným menovateľom vystavených prác je téma normalizácie, ktorej reflexia je v jeho diele neustále prítomná. Až obsesívna potreba stále sa navracať do minulosti a riešiť jej paralely s prítomnosťou je zúčastnená v Balážovej tvorbe natrvalo. V súčasnom spoločenskom diskurze čoraz častejšie zaznieva slovo neonormalizácia. Akoby sa história opakovane navracala do bodu, v ktorom sa dookola opakujú rovnaké hrozby minulosti. Výstava NeNormal hovorí rovnakou mierou o období normalizácie, ako aj o súčasnosti.

Blažej Baláž (1958) študoval na VŠVU v rokoch 1977 – 1983, pedagogicky pôsobí na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave ako profesor. V posledných tridsiatich rokoch vystavuje svoje diela v oblasti politického, environmentálneho, aktivistického, participatívneho a neo¬konceptuálneho umenia. Mediálne spektrum zahŕňa maľbu, akcie, performancie, eventy, kresby, objekty, grafiku.

Upozorňujeme, že výstava NeNormal sa nachádza v priestoroch Synagógy - Centre súčasného umenia, ale vernisáž sa uskutoční v GJK, Koppelovej vile na Zelenom kríčku 3 v Trnave.

Viac informácii o výstave: https://www.gjk.sk/podujatie/blazej-balaz-nenormal

Tešíme sa na Vašu návštevu.

Späť na všetky články