Workshop a komentovaná prehliadka Jara Vargu k výstave Mlčanie nás neochráni

28.04.2024

Workshop a komentovaná prehliadka Jara Vargu k výstave Mlčanie nás neochráni


Workshop pre stredné, vysoké školy a aj individuálnych záujemcov sa uskutoční 9.5. (štvrtok) o 11.00h Komentovaná prehliadka o 18.00h Miesto: GJK, Synagóga - Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, 917 01 Trnava Kurátor: Vladimír Beskid Hostia: Július Barczi a Zuzana Wienk

Pozývame Vás na workshop "Vytvor si vlastný transparent" a komentovanú prehliadku k výstave Mlčanie nás neochráni, ktorá sa uskutoční za prítomnosti autora Jara Vargu vo štvrtok 9. mája 2024 v Synagóge - Centre súčasného umenia na Halenárskej 2, v Trnave.

❕Program: od 11.00h workshop pod vedením autora pre stredné a vysoké školy, aj individuálnych záujemocov od 18.00h diskusia s Júliusom Barczim a Zuzanou Wienk Po diskusii komentovaná prehliadka k výstave

Výstavou Mlčanie nás neochráni reaguje Jaro Varga na éru ľudského protestu, ktorú žijeme. Trnavskú synagógu premenil na dočasnú knižnicu protestu, do ktorej nás všetkých pozýva - nielen nahliadnuť, ale aj prispieť. Tvorí tak spoločný priestor pre hlbšiu reflexiu a hľadanie zdrojov či inšpirácií pre transformáciu sveta okolo nás.

  1. mája vás spolu s kunsthistorikom Júliusom Barczim pozýva na spoločný happening, počas ktorého vás s moderátorkou Zuzanou Wienk budú sprevádzať touto živou knižnicou, procesom jej tvorby a autorského vnútra, ako aj reflexiou tejto náročnej doby, ktorá nemilosrdne rúca nastavenie sveta, ale zatiaľ ponúka cestu z kríz viac v intelektuálnych dielach než v praktickej aplikácii. Každý sa bude môcť ponoriť aj do svojho osobného protestu, jeho zdrojov, vyjadriť ho maľbou a spoločne zdieľať.

🎨Na workshope si pod vedením autora výstavy vytvoríte originálny transparent z názvov literárnych diel, ktorý môže byť včlenený do vystavených inštalácii.

❗V prípade záujmu o účasť na workshope sa, prosím, nahláste vopred na tel. č. 0911 616 838 alebo prostredníctvom emailu pedagog@gjk.sk

Výstava ponúka rozsiahle obsadenie historického priestoru knižnými titulmi, ktoré sú v podobe zátarás a výziev - zavesené, postavené, opreté o stenu, položené na podlahu a pod. V pozadí tohto manifestačného nasadenia vizuálneho textu je foucaultovské konštatovanie, že sa stále nemôžeme „vymaniť z útlaku moci, poznania a sexuality“. Vznikla komplexná „nasýtená“ inštalácia so silnými titulmi kníh s rebelským, protestným, či vzdorovitým gestom, ktoré reagujú na súčasný spletitý mediálny aj mentálny stav veci a spoločenského prostredia. Ide o neustály, premenlivý stav individuality v zložitom spoločensko - kultúrnom prostredí, rozkolísaný vzťah jednotlivca a systému v turbulentných časoch a v mnohorakých jazykových podobách.

Výstavou Vás prevedie autor Jaroslav Varga. 🤩 Kurátor výstavy: Vladimír Beskid

Viac informácii o výstave: https://www.gjk.sk/poduj.../jaro-varga-mlcanie-nas-neochrani Vstup je bezplatný, preto neváhajte a príďte si snami užiť deň plný kreativity a umenia.

Tešíme sa na Vašu návštevu. 🙂

Späť na všetky články